САЩ ще наложи нови санкции на Русия заради отравянето на Скрипал

DenNews.bg
09.08.2018
размер на текста:

САЩ ще наложи нови икономически санкции на Русия, след като са установили, че Москва стои зад нападението с нервнопаралитичния агент "Новичок" срещу бивш руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания.
"САЩ установиха на 6 август, че руското правителство е използвало химическо или биологическо оръжие в нарушение на международното право, или е използвало смъртоносно химическо или биологическо оръжие срещу свои сънародници", заяви в комюнике говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.
Съгласно американския закон за химическите оръжия, това заключение води до налагане на икономически санкции, които се очаква да влязат в сила в края на месеца - на или около 22 август, добави говорителката, без да конкретизира какви ще са санкциите.
„Винаги сме казвали съвсем ясно, че сме съгласни с изводите, че става въпрос за нервнопаралитичния агент "Новичок" и че виновният в крайна сметка е Руската федерация“, заяви вчера пред журналисти висш представител на Държавния департамент.


Предвидените санкции засягат износа на някои технологични продукти, като електронни устройства и оборудване от деликатно естество, които имат отношение към националната сигурност.
Ще се прави изключение за дейностите, свързани с космическите полети, космическо сътрудничество и области като безопасността на пътническите полети, като всеки случай ще се преценява отделно, каза представителят, пожелал анонимност.
Възможно е засегнатата от санкциите търговия да достигне стотици милиони долари. От Русия зависи колко драстични ще са последиците, подчерта той.
След влизането в сила на тези санкции Русия ще разполага с 90 дни да даде надеждни гаранции, че повече няма да използва химически оръжия и да разреши инспекции от страна на ООН и други международни наблюдаващи организации.
Ако това не стане, ще бъде наложена втора серия, "по-драконовски" санкции, като може да се стигне до там руски авиокомпании да не бъдат допускани до американските летища и дори до преустановяване на дипломатическите отношения между двете страни, подчерта висшият представител
Кремъл е бил уведомен за това решение на Вашингтон вчера, отбелязва АФП.
Говорител на британското правителство приветства новината за санкциите. "Решителната международна реакция на използването на химическо оръжие по улиците на Солсбъри отправя недвусмислено послание до Русия, че провокативното й, безразсъдно поведение няма да остане без отговор", каза говорителят, цитиран от Ройтерс.
Инспектори на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) ще се върнат във Великобритания по искане на правителството, за да съберат нови доказателства по разследването на отравянето на двама души с нервнопаралитично вещество в английския град Еймсбъри.
Преди два дни британският в. "Гардиън" съобщи, че Великобритания се готви да поиска Русия да екстрадира двама руснаци, заподозрени за нападението в Солсбъри.

Междувременно посолството на Русия в САЩ поиска от Държавния департамент да огласи междуведомствената преписка за въведените санкции.


В съобщението на дипломатическата мисия се повтаря позицията на Русия за открито и прозрачно разследване на престъплението в Солбсъри и наказание за виновниците.
Допълва се, че посолството е поискало от Държавния департамент да огласи преписката по въпроса, но отговор не е последвал.
Посолството смята, че американските власти не предоставят факти или доказателствата за съпричастността на Русия към случая "Скрипал".
Дипломатическата мисия определи новите санкции като "драконовски".
Американската страна отказа да отговори на нашите уточняващи въпроси. В същото време беше заявено, че САЩ разполагат с достатъчен обем данни, които позволяват да се обвини Русия за случая, подчертават от мисията.
В началото на март бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени с „Новичок“. Това допълнително обтегна отношенията между Лондон и Москва до най-тежкото им състояние от края на Студената война.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети