Делян Пеевски спечелил 37 млн. лв. за година

DenNews.bg
08.08.2018
размер на текста:

През 2017 г. депутатът Делян Пеевски е спечелил над 37 милиона лева дивиденти от притежаваните от него компании и това го прави един от най-имотните депутати. Приходите му са описани в декларацията му за имущество и интереси за 2017 г.
Регистърът с имотните декларации на лицата, заемащи висши публични длъжности беше обявен на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Декларациите в него са подадени в рамките на задължителния период от 1 януари до 31 юли 2018 г.
Пеевски декларира още банкови влогове, чиято левова стойност е 9.6 млн. лв. , 2 апартамента в София, за които плащал по 6000 лв. годишен наем, къща в София с над 105 000 лв. годишен наем, както и офиси в София, Велинград и Пазарджик под наем.

Въпреки че Пеевски не е бил и минута на работното си място в парламента, той е получил заплата от 44 550 лв. през 2017 г. Причината е, че отсъствията му са извинени.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е декларирала 17 400 лв. от трудови доходи, 2600 лв. от "заплата и спестявания, декларирани в предходни декларации", 35 207 лв. от "заплата и спестявания, декларирани в предходни декларации" и 16 500 лв. в универсален пенсионен фонд (УПФ). Това още става ясно от публично обявения от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) регистър на декларациите, подадени от лицата в България, заемащи висши публични длъжности.


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, е обявил 17 400 лева от трудови доходи, както и кредитна карта с лимит 20 000 лв.

Лидерът на опозицията Корнелия Нинова е декларирала банков влог от 4371 лв. Тя не е декларирала имоти. Общо семейството й е отчело над 62 000 лева на влог. Нинова е пътувала три пъти за сметка на ръководството на партията - в Ню Йорк, Барселона и Лисабон, за общо 14 000 лева.

Председателят на парламентарната група "Обединени патриоти" Волен Сидеров има участие в ГАЛЕРИЯ СТИЛ ООД, където притежава 75%.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки е декларирал 2,2 млн. лв. от дивиденти на съпругата си Светлана. Марешки е ползвател на две коли "Бентли" и две "Ауди А8", става ясно от декларацията му.

Общо 148 са лицата, неподали или подали в извън законоустановения срок съответните декларации, като от тях 22-ма кметове, заместник-кметове, председатели на общински съвети и главни архитекти на общини и райони, а 69 лица са управители и изпълнителни директори на лечебни заведения за болнична помощ и други задължени по закона лица, допълва bTV.

Съгласно закона лице, заемащо висша публична длъжност, което не подаде декларация в законоустановения срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата е в размер от 3500 до 6000 лв.

В случаите на неподаване на декларация от лицата по чл. 6, ал.1 от закона за същите започва проверка за установяване на незаконно придобито имущество на основание.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети