Седем българчета са пострадали при взрива край Болоня, три остават в болница

DenNews.bg
07.08.2018
размер на текста:

Седем българчета са пострадали при тежката катастрофа последвана от експлозия на магистрала край Болоня. Трима от ранените остават в болница, като най-сериозно е състоянието на момче, чиито крака са обгорени- горещата вълна от експлозията е разтопила джапанките му.
За щастие състоянието на българчетата е стабилно и няма опасност за живота им. Ще бъдат подложени на пластични операции. Другите пет ученици са изписани още снощи.
Пострадалите българчета са ученици от професионалната гимназия по механотехника "Владимир Комаров" в град Силистра, съобщава МВнР. Те са част от група от общо 20 11-класници от учебното заведение, които са на практически стаж в местна фирма в Италия. Групата се придружава от четирима преподаватели от училището, сред които няма пострадали.
Пострадалите ученици отивали да си купят нещо от магазин наблизо, когато цистерната се взривява. Те са вървели пеша по магистралата и са пострадали от ударната вълна и от летящи горящи предмети.
Българските ученици от Силистра са в Болоня от 3 август и е предвидено стажът им да продължи до края на месеца, уточни Геновева Кондова от регионалния инспекторат по образование в Силистра. Те учат компютърна техника и технологии и практиката им е свързана с тяхната специалност. Учениците са пълнолетни. Били са в неподходящото време на неподходящото място, коментира Кондова.
Генералното ни консулство е в постоянен контакт с местните полицейски власти и службата на гражданска защита, както и с болничните заведения, в които са настанени пострадалите ученици. Мисията ни е в готовност да окаже и необходимото съдействие на място. Информирани са повечето родители на децата.
Припомняме, че край летището в Болоня се сблъскаха камион и цистерна с бензин, което предизвика унищожителна експлозия. Тя срина част от магистралата и уби двама души, а ранените са 70.
Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на Генералното консулство: 0039 333 782 60 43.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети