Доживотна присъда за 18-годишна, готвила атентат срещу Британския музей

DenNews.bg
04.08.2018
размер на текста:

Най-младата джихадистка във Великобритания получи строга доживотна присъда. 18-годишната Сафа Булар трябва да излежи поне 13 години от присъдата си, преди да поиска преразглеждане.
Булар беше призната за виновна, че е подготвяла терористичен акт. Ученичката е искала да замине за Сирия, където да се ожени за ислямист. Плановете ѝ се провалят, след като нейният годеник загива.
Това е подтиква да замисли терористичен атентат срещу Британския музей. В подготовката на атентата тя е подкрепяна от своя майка Мина Дих и нейната сестра Ризлайн. Всички жени били радикализирани и създали първата във Великобритания изцяло женска терористична клетка.
Те започнали да разискват плановете си за нападение в специализирани групи за ислямистки терор. Техните планове достигнали до агент под прикритие от МИ-5.
След получаването на информацията властите решили да разбият клетката.
През лятото на 2014 г. Сафа бяга от вкъщи. През август същата година нейната сестра Ризлайн е хваната от полицията в Истанбул при нейния опит да се свърже и присъедини към Ислямска държава. Седмици по-късно Ризлайн е върната във Великобритания.
Двете сестри се радикализират от извършените през ноември 2015 г. терористични нападения на ислямисти в Париж.
Поведението им е насърчавано от тяхната майка, която също преглъща идеите на радикалния ислям. Семейството е засичано да слуша и да изтегля проповеди на крайни имами, проповядващи свещен джихад срещу Запада. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети