50-градусови жеги се очакват в Европа до дни

DenNews.bg
03.08.2018
размер на текста:

Европа ще преживее най-горещия ден в цялата си история до ден-два, съобщават британските вестници. Гореща вълна удари стария континент и в югозападната му част се очаква температурата да достигне 48 градуса, посочва в. “Експрес”.
Горещото и сухо време на много места в Западна и Централна Европа няма намерение да отстъпи - към Испания ще се усилва преносът на много горещи тропични въздушни маси от Северна Африка
Метеоролозите предричат, че през следващите дни е възможно да бъдат надминати рекордните за всички времена температури от 47,3 градуса за Испания и 47,4 градуса за Португалия. В 27 от 50-те провинции на Испания вече е обявен “изключителен риск” от жега, започнала още в четвъртък.

Според метеоролога Никъкъс Хъмфри, от днес до неделя на Пиринейския полуостров има голяма вероятност да бъдат отбелязани максимални температури между 48 и 50 градуса по Целзий. Тези стойност надхвърлят сегашният температурен рекорд от 48 градуса, измерен в Гърция през 1977 година.

Дори в Арктика температурата на земята е с 1,6° над средната. Полярният район не е преживявал толкова ненормално високи температури на въздуха и на повърхността на водата от 2000 години насам.

Необичайната горещина в Германия снижи нивото на големите реки в страната и в обезводнените участъци на десетки места се показаха бомби и оръжия от Втората световна война. В провинциите Саксония и Саксония-Анхалт полицията предупреди плувците и корабния трафик да внимават по Елба. Само миналата седмица в нея са открити множество депа с гранати и мини от войната.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети