Рускиня, работила в US посолството в Москва, е заподозряна в шпионаж

DenNews.bg
03.08.2018
размер на текста:

Рускиня, която в продължение на 10 години е работила в американското посолство в Москва, е заподозряна от американските власти в шпионаж в полза на Русия.
Жената е уволнена миналата година, след като през 2016 г. е установено, че има неразрешени срещи с представители на руските служби.
С руска националност, тази жена е работила за Сикрет сървис - агенцията, натоварена с мисията да охранява и да разследва на американска територия и в чужбина. Жената не е породила подозрения тогава.
"Тя не е имала достъп до строго поверителни информации", твърди високопоставен представител на администрацията, цитиран от Си Ен Ен. Той допълва, че жената е предоставила много информации на ФСС, което не е трябвало да прави.
Тя е била изгонена от работа миналата година, след като Държавният департамент й е отнел правото на достъп до поверителни информации. Сикрет сървис не е започнал щателно разследване по случая, твърди британският "Гардиън" и допълва, че само подробно разследване от външен източник може да определи какви щети е причинила жената.
В изявление Сикрет сървис признава, че всички чужди граждани, които му предоставят услуги при изпълнение на мисията му, било то административна или друга, могат да станат обект на влияние на чуждо разузнаване. Но в никакъв момент тези хора не са в състояние да получат информации за националната сигурност, допълва агенцията.
Скандалът идва на фона на протестите на Русия срещу задържането на руската гражданка по обвинения в шпионаж.
Също така Москва е обвинена в опит за намеса в президентските избори в САЩ.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети