Почерненото Световрачане се прощава с 4 от жертвите на автобусната катастрофа край Своге

DenNews.bg
28.08.2018
размер на текста:

Петима от пострадалите при падането на автобуса с екскурзианти в Искърското дефиле остават в критично състояние.
Това са три жени, настанени в „Пирогов“, жена, настанена във ВМА и жена, настанена в „Св. Анна“.
Трите жени в „Пирогов“ са с гръдни контузии, трети ден са на апаратно дишане и с опасност за живота. Състоянието им непрекъснато се следи. При тях никакви оперативна интервенция не е предприета, тъй като трябва да се преодолее гръдната травма, едва след 5-6 дни вероятно ще бъдат оперирани. Нещата са изключително динамични, заяви директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов.
Другите три пациентки, настанени в „Пирогов“ предстои да бъдат изведени от реанимация днес или утре. Все още те имат необходимост от кислород, тъй като в последствие при две от пациентките са се появили гръдни контузии, които не са се проявили при настаняването им в болницата. Те са в стабилно състояние. Възможно е да бъдат изписани до седмица. Иначе лечението им ще продължи дълго-за пациентката със счупеното бедро ще бъдат необходими минимум два месеца, а за лечението на лицево челюстната травма също месец и половина, каза проф. Балтов.

От двамата настанени във ВМА след катастрофата, жената остава с опасност за живота. 30-годишният мъж, който е вуйчо на загиналото при катастрофата дете на 14 години и баба от Световрачене, е също с тежки наранявания. С опасност за живота е и пациентка, настанена в болница "Св. Анна", където има още пет души от автобуса ковчег.
При тежката падането на автобуса в Искърското дефиле загинаха 17 души и 21 бяха ранени. 15 от жертвите са от Световрачане, няма семейство, което да не е засегнато от трагедията.

Днес почерненото село се прощава с четири от жертвите, включително 13-годишното момче, което загина заедно със своята баба.
Засега с обвинение за тежкия инцидент е само шофьорът на автобуса Григор Григоров. Прокуратурата го разследва за причиняване на смърт по непредпазливост. Той е под стража в болница ИСУЛ, където е настанен.
Григоров е шофирал с превишена скорост, но според експертите част от причините за инцидента са лошата пътна настилка и неправилно поставените мантинели. Вчера разследващи и полиция влязоха в сградата на изпълнителя на пътя София-Своге- Мездра Трейс груп. Бяха иззети документи.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети