Мащабен пожар приближава Берлин, тече евакуация

DenNews.bg
24.08.2018
размер на текста:

Стотици хора бяха евакуирани от населени места край германската столица Берлин заради приближаването на мащабен горски пожар, съобщават световните агенции.
Общо 600 жители на Тифенбрунен, Клаусдорф и Фрондорф на около 50 км от столичния град напуснаха домовете си след избухването на огненото бедствие вчера по обед.
Огънят се разпространи бързо в резултат на необичайно топлото време и вятъра, като от 5 хектара през нощта достигна до 300 хектара. Горят гори на територия, сравнима с площта на 400 футболни игрища. Движението на автомобили и влакове е затруднено.
Тази сутрин и в централните райони на Берлин и Потсдам се усеща миризмата на дим, съобщава в.”Билд”. Властите препоръчаха на гражданите да не отварят прозорците си.
С пламъците се борят около 300 пожарникари с булдозери и хеликоптери. Сериозен проблем е, че в горите на Бранденбург има много останали боеприпаси от Втората световна война. Това застрашава живота и здравето на огнеборците.
Очакванията на властите са за големи щети, защото пламъците вече не са само по земята, а се разпространяват и по короните на дърветата.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети