Днес почитаме жертвите на нацизма и комунизма

DenNews.bg
23.08.2018
размер на текста:

Днес Европа почита жертвите на нацизма, комунизма и всички други тоталитарни режими-десетки милиони човешки животи, отнети от властови произвол.
23 август, известен още като Ден на черната панделка, е определен от Европейския парламент през 2008/2009 като общоевропейски ден за паметта на жертвите на тоталитарните и авторитарните режими. Той се отбелязва всяка година от институциите на Европейския съюз от 2009 г. насам.

Изборът на датата не е случаен - на 23 август 1939 г. е подписан пактът Молотов-Рибентроп между нацистка Германия и Съветския съюз, напомнят в съвместно изявление първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс и комисарят по правосъдието Вера Йоурова.


Към договора Молотов-Рибентроп е приет и секретен протокол, в който Европа е разделена на "сфери на влияние" и окупационни зони.
С този договор се поставя началото на един от най-мрачните периоди от съвременната история на нашия континент, довел до депортирането, изтезанията и убийството на десетки милиони души - жертви на тоталитарните режими. Никой не може да даде точна бройка на загиналите в концетрационните и трудовите лагери, които Нацистка Германия и държавите от бившия социалистически блок (сред които и България) изграждат.

В България най-голяма и най-мрачна следа оставя лагерът "Белене", построен по поръчка на Българската комунистическа партия и Отечествения фронт. Той функционира от 1949 до 1989 г. с известни прекъсвания.
Там са депортирани много от противниците на комунистическия режим в Народна република България: селяни – противници на ТКЗС, полицаи, офицери, предвоенни министри, индустриалци и банкери, народни представители от разтурената опозиция, николапетковисти, социалдемократи, демократи, анархисти, троцкисти, легионери, бранници, ратници, членове на ВМРО, католически, протестантски и православни духовници, разследвани като титовисти комунисти, руски белоемигранти, гръцки военнопленници и комунистически политемигранти, югославски политемигранти, турски и германски военнопленници.

 

"С този пакт Европа затъна още по-дълбоко в един от най-мрачните периоди на своята история. Милиони хора бяха убити и поколения европейци останаха белязани. Наш дълг е да запазим имената на милионите преследвани жертви и да поддържаме паметта за тях жива", се казва в обръщението на Тимерманс и Йоурова. Те подчертават, че това е особено важно, "защото днес, 79 години по-късно, нашите общи ценности, като човешко достойнство, основни права, върховенство на закона и демокрация, отново се поставят под въпрос от екстремистка, националистическа и разединяваща риторика".

"Като пазим и предаваме паметта за жестокостите от миналото на следващото поколение европейци, ние се застраховаме срещу това да ги повторим и същевременно припомняме колко е важно да защитаваме човешките права на всеки европейски гражданин. Трябва да продължим да разказваме за миналото на Европа, така че да не допускаме същите грешки в бъдеще." - се казва още в посланието.

Въпреки че краят на Втората световна война отбеляза поражението на нацисткия режим, много европейци продължиха десетилетия да страдат, потискани от тоталитарни режими, посочват от ЕК.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети