Мазут на плажа Корал

DenNews
22.08.2018
размер на текста:

Мазут се появи и на плаж „Корал”, сигнализираха почиващи в района. Според тях причината за замърсяването е разливът от потъналия край Созопол кораб „Мопанг”.
Журналистът Михаил Заимов, който е водолаз доброволец, пръв сигнализира за проблема с изтичането на мазут от потъналия преди 100 години кораб „Мопанг”.
Той обяви в ефира на bTV, че корабът е изпускал мазут и преди. Когато забелязал, че изпускането става по-масивно той информирал Морската администрация. По думите му те са реагирали бързо и адекватно.
Според Заимов в момента екологичната катастрофа на морското дъно вече е факт.
Има опасност изведнъж корабът да получи допълнителни структурни разрушения и за една минута на повърхността да изплуват над 100 тона гориво – пет цистерни наредени една до друга, предупреди журналистът.
Той припомни, че проблемът касае риболовните стопанства, мидените ферми, както и живота на морското дъно.
Доброволците водолази са затапили около 80% от отворите, но има места, където те не могат да достигнат и се налагат действия от Морска администрация. По думите на журналиста те правят всичко по силите си, но в момента правомощията им са ограничени.

Корабът "Мопанг" е потънал между Созопол и Черноморец през далечната 1921 година. Той е американски товарен параход, създаден в Ню Джърси по специална поръчка на 150 еднакви плавателни съда с цел компенсиране на загубите от войната. Пуснат е на вода на 20 януари 1920 година.

Намира се на на дълбочина между 24-32 метра, на около 10 километра от Созопол. Възвишението от дъното е 10 метра. Основните повреди от взрива са в носовата част на кораба. Потопен е от стара морска мина от Първата световна война.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети