Турция и САЩ изостриха тона заради арестуван пастор

DenNews.bg
02.08.2018
размер на текста:

 Турция и САЩ изостриха тона помежду си заради ареста на американски пастор, обвинен от турските власти в тероризъм. Вчера Вашингтон наложи санкции на турски министри, а днес Анкара отговори с готовност за ответни санкции, ако "това погрешно решение" не бъде отменено.
Заради ареста на пастор Андрю Брансън САЩ наложиха санкции на турските министри на правосъдието Абдулхамит Гюл и на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Според говорителката на Белия дом Сара Сандърс Гюл и Сойлу са изиграли водеща роля за задържането през 2016 г. на Брънсън. "Смятаме, че той е бил жертва на несправедливо и неоправдано отношение от страна на турското правителство", заяви Сандърс.
Брънсън е обвинен от турските власти в терористични дейности и шпионаж и след като прекара година и половина в предварителния арест, той бе поставен миналата сряда под домашен арест.
Вашингтон обвинява санкционираните турски представители, че са изиграли водеща роля в ареста на пастора. Санкциите се изразяват с конфискация на авоари и имущество на двамата турски представители.
"Вън от съмнение е, че това решение, което е равнозначно на непочтителна намеса в нашата съдебна система, е срещу духа на отношенията ни със Съединените щати и ще нанесе тежък удар на конструктивните усилия за решаване на проблемите между двете страни", каза турското министерство на външните работи в изявление. То призова САЩ да "отменят това погрешно решение", като предупреди, че "агресивното (им) поведение няма да послужи на никаква цел и ще бъде посрещнато с ответни мерки без каквото и да било забавяне".
"Опитът на Съединените щати да наложат санкции на двама наши министри няма да остане без отговор", подчерта турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Той написа в Туитър, че САЩ и Турция "не могат да решат проблемите (помежду си), докато американската администрация не осъзнае, че няма как да постигне незаконните си искания с подобен метод".
Турският правосъден министър написа в Туитър, че няма имущество или пари извън страната.

 

На фона на размяната на тези реплики днес Сенатът на САЩ прие решение за отлагане доставката на изтребители Ф-35 за Турция.

 

87 срещу 10 сенатори подкрепиха решението, което ще влезе в сила след одобрението на президента на САЩ Доналд Тръмп.
Турската отбранителна индустрия играе активна роля в производството на пето поколение изтребители Ф-35. През миналия месец Турция получи два изтребителя от общо 30, които обаче ще останат в САЩ за тренировки около една година.
Причините за решението на Сената са две: закупуването на руски зенитно-ракетен комплекс С-400 и задържането на американски граждани.
Говорителят на президента на Турция Ибрахим Калин заяви, че Турция ще предприеме съдебни действия, ако Вашингтон не достави самолетите.
В програмата за производство на Ф-35 участват Турция, САЩ, Великобритания, Италия, Холандия, Канада, Австралия, Норвегия и Дания.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети