Съдебно решение задължава ЦИК да въведе машинното гласуване

DenNews.bg
02.08.2018
размер на текста:

Да бъде въведено машинното гласуване до половин година. Това реши Софийският административен съд, след като бившите депутати на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов осъдиха Централната избирателна комисия (ЦИК).
С решението изборната администрация е задължена да въведе машинното гласуване, но от ЦИК съобщиха пред Медиапул, че ще обжалват.
Според решението ЦИК трябва да осигури машини за алтернатива на аналоговия хартиен вот във всяка секция, както постановява Изборният кодекс. По действащия закон във всички избирателни секции в страната трябва да има възможност всеки гражданин да подаде гласа си и през устройство, а не само чрез стандартните хартиени бюлетини. Това трябваше да се изпълни на последните парламентарни избори през март 2017 г.
По време на последните президентски избори се даде възможност в 500 секции да има машинно гласуване, а Изборният кодекс задължава машини да има във всяка секция в страната. Върховният административен съд също се произнесе, че машинно гласуване трябва да има във всички секции. Но преди последните парламентарни избори ЦИК и правителството не успяха да го въведат. Провали се и обществената поръчка за осигуряване на машините, въпреки осигурените финансови средства. От ЦИК ще обжалват решението с аргументите, че делото е водено по реда на АПК, а дейността на комисията се подчинява на Изборния кодекс. Другият аргумент на ЦИК е, че не може да въведе гласуването, без да е обявена обществена поръчка за машините

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети