МВР дава гратисен период на шофьорите с Гражданска отговорност към фалиралата Олимпик

DenNews
16.08.2018
размер на текста:

МВР дава гратисен период от няколко дни и няма да глобява шофьорите, които имат застраховка "Гражданска отговорност" към фалиралата кипърска компания „Олимпик”.
В рамките на няколко дни, без МВР да уточни колко точно, шофьорите ще получават само предупреждение да сключат нова застраховка.

Над 200 000 шофьори у нас са потърпевши. Застраховките на клиентите на „Олимпик“ ще са активни до полунощ утре.

Прекратяването ще се извърши автоматично без да са необходими допълнителни действия от застраховащия или от застрахованите лица.

От 00.01 часа на 18.08.2018 г. шофьорите със застраховка в „Олимпик“ ще могат да сключват нови застраховки.

"На 18 август 2018 г. всеки засегнат собственик на МПС трябва незабавно да сключи нова застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите с друг застраховател. Застраховката може да се сключи и от друго лице", уточняват от Комисията за финансов надзор.

"От месец 10 май 2018 г. ЗК Олимпик няма право да сключва нови застрахователни договори, тъй като Комисията за финансов надзор (КФН) по искане на Надзорния орган върху застраховането на Република Кипър наложи забрана за сключване на нови договори от клона на застрахователя в България", пишат от КФН. "Застрахователна компания Олимпик е застраховател със седалище в Република Кипър и извършва дейност в България чрез клон. Съгласно правото на Европейския съюз застрахователи от една държава членка могат да откриват клонове в друга държава членка без да кандидатстват за лиценз там. Тези компании продължават да се надзирават от надзорните органи в държавите, където се намира тяхното седалище, като тези органи имат задължение да следят за тяхната финансова стабилност на територията на целия Европейски съюз, включително и за дейността която се осъществява чрез клонове, открити в други държави членки. По такъв начин Застрахователна компания Олимпик, включително нейният клон в България, се надзирава за своето финансово състояние от Надзорния орган върху застраховането на Република Кипър. Надзорният орган на Кипър има право да налага надзорните мерки съгласно законодателството в Кипър в това число да отнеме лиценза за застраховане, когато са налице основанията за това. По информация от надзорния орган на Република Кипър лицензът е отнет поради неплатежоспособност на дружеството", допълват от комисията.


Шофьорите, чиито застраховки "Гражданска отговорност" изгоряха след фалита на кипърската "Олимпик", едва ли ще получат обратно парите си за неизползвания период на полицата. За да търсят правата си, те трябва да подадат заявления към назначения ликвидатор на дружеството в Кипър и да бъдат вписани в списъка на кредиторите. Тъй като не са привилегировани кредитори, а наплатежоспособната компания едва ли има сериозни активи, българските й клиенти по-скоро изгорят с парите си.
Близо 2000 пострадали при катастрофи, които трябва да бъдат обезвъзмездени по полици на "Олимпик", имат по-големи шансове да получат парите си, но това ще отнеме години. Тези хора ще чакат парите си от кипърския гаранционен фонд, а не от българския, пише в. "Сега" в днешния си брой.

 

Председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова. съветва този път клиентите на "Олимпик" да бъдат по-внимателни при избора на нов застраховател. Преди да сключите полица, интересувайте се от тяхната платежоспособност, информацията за което е публична.
"Освен това избягвайте чуждестранни клонове, които оперират тук по свобода на предоставяне на услуги, избирайте български застраховател, за да може в рамките на българския гаранционен фонд и българското законодателство да бъдете по-бързо обезвъзмездявани. В България полиците "Гражданска отговорност" и застраховките "Живот" са гарантирани, така както банковите депозити.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети