ФБР уволни високопоставен агент, критикувал Тръмп

DenNews
14.08.2018
размер на текста:

Зам.-шеф на отдела по контраразузнаване на ФБР е уволнен, а причината според адвоката на агент Питър Строк е критика към президента Доналд Тръмп.
Адвокат Ейтън Голман смята, че това уволнение не само противоречи на досегашната практика на ФБР, но и на уверенията на неговия директор Кристъфър Рей пред Конгреса, че бюрото ще се ръководи от установените правила при решаването на този и други кадрови въпроси.
48-годишният Строк, който е работил за ФБР в продължение на 21 години, беше част от разследването на спецпрокурора Робърт Мълър по руската намеса в президентските избори. През лятото на 2017 г. той беше отстранен от разследването.
По-рано стана известно, че агентът е изказвал критични оценки за Тръмп в есемеси, които е изпращал до колежката си Лиза Пейдж, с която е имал връзка.
Адвокат Голман подчерта, че клиентът му е наказан за политически изказвания, които са защитени от Първата поправка в американската конституция.
Преди месец Строк заяви пред Конгреса, че не понася Тръмп, но това не се е отразявало на изпълнението на професионалните му задължения.
Самият Тръмп реагира с въодушевление на новината за уволнението му.
"Агентът Питър Строк току-що беше уволнен от ФБР - най-после", написа Тръмп в Туитър.
"Като се има предвид, че той беше отговорен за лова на вещици, дали това означава, че той ще спре" - се казва още в постинга.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети