Задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ вече е по-скъпа

DenNews
14.08.2018
размер на текста:

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност” вече е по-скъпа с между 15% и 25%. Повишението на цената варира, като най-малкото е с 5-6 лева, а най-високото със 62 – 63 лева.
Основни фактори, от които се определя цената, са възрастта на шофьора и автомобила, населеното място, както и кубатурата на колата.
Една от причините за поскъпването е промяна в начина, по който се обезщетяват близките на загинали при катастрофи, обясняват застрахователи.
Посочват решение на Върховния касационен съд от юни, с което се разширява кръга на хората с право на обезщетение за претърпени неимуществени вреди от причинена смърт на техни близки. Това вече са и братята, и сестрите, бабите, дядовците и внуците.
„Застрахователите също получават искове по вече приключили случаи, на които обаче не е изтекъл 5-годишният давностен период. Отнякъде трябва да дойдат тези пари”, обясни Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи.
Асоциацията на пострадалите при катастрофи е съгласна с решението на съда, но критикува застрахователите, че не са повишили плавно цената през последните две години.
„Въвеждането на бонус – малус системата би трябвало да даде някаква справедливост, с оглед на това, че изрядните шофьори ще плащат по-ниска цена за застраховката, а пътните хулигани ще плащат по-висока”, коментира Владимир Тодоров от председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.
В момента се обсъжда дали трябва да се постави лимит на неимуществени обезщетения.
Застрахователите признават, че относителната цена на „Гражданската отговорност” в България е доста висока спрямо средната работна заплата и изчисляват, че това са над 25% от средната работна заплата и над 60% от пенсията. Източник: bTV

 


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети