Стотици абонати са измамени при нова масова телефонна атака

DenNews
13.08.2018
размер на текста:

Стотици абонати у нас са измамени при нова масова телефонна атака в последните дни.
Най-често абонатите получават позвънявания от телефонни номера от Словения - с код +386, но не само. Ако веднъж отговорите следват нови позвънявания. Схемата работи именно чрез пропуснати повиквания. При предишната масова атака за минута сметката на ужилените набъбваше с между 7 и 8 лева.
Анализите на един от телекомите показват, че последната атака е само привидно от Словения. Зад телефонния код всъщност е „маскиран” оператор в Косово, където обажданията са малко по-скъпи от тези в ЕС.
През последните дни сигналите от измамени към телекомите също зачестяват. За да спрат атаката, мобилните оператори блокират обажданията от докладваните от абонатите номера.
Според анализите номерата, които получават обаждания, се избират на случаен принцип чрез софтуер. Според експерта по киберсигурност Борислав Сестримски изборът на жертви не е толкова случаен, а е резултат на редица проучвания. До номерата измамниците често се добирали чрез кражба на данни или закупуване на масиви с номера от интернет.
Все още ужилените не знаят как това ще се отрази на месечните им сметки. До дела в съда се стига рядко, тъй като натрупаните сметки не са космически, а до измамниците разследващите стигат трудно. Източник: Нова телевизия
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети