Нов пожар в Гърция, гори остров Закинтос

DenNews.bg
01.08.2018
размер на текста:

Седмица след опустошителните пожари в Гърция пламъци са обхванали остров Закинтос. Пожарът е избухнал снощи, състои се от два фронта и е обхванал село Каламаки. Пламъците се разнасят от силен вятър. С огъня се борят голям брой пожарникари, както и хеликоптери.
Само преди седмица Гърция преживя огнен ад. Горски пожар, избухнал на 23 юли и разпален от силните ветрове, се разпространи за по-малко от час към селищата Мати и Рафина, разположени на изток от Атина.
До момента са потвърдени 93 жертви, над 20 души все още са в неизвестност. Повечето жертви са загинали в огъня, но някои са се удавили в морето, бягайки от пламъците.

 

Междувременно експерти алармират, че засегнатите от пожарите зони са изключително уязвими от наводнения.
Опасността за Мати и Рафина е съвсем реална. Изгорелите райони не може да задържат водата при интензивен валеж. Заради унищожаването на горния слой на почвата и по-дребните растения, вместо да попива в земята, водата се стича по склоновете и може да предизвиква големи наводнения и свлачища.
„Топографията на зоната е такава - големи наклони по посока на морето. Водата се събира много бързо в такива условия. Като прибавим и разрушените или нестабилни постройки, има условия за ново бедствие", посочва климатологът Христос Зерефос. Източник: dir.bg/ Нова телевизия

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети