Само лекар може да замени медикаментите за сърце, спрени заради канцерогенна съставка

DenNews.bg
09.07.2018
размер на текста:

Пациентите, които приемат лекарства от списъка със спрени от продажба медикаменти заради наличието на канцерогенна съставка, трябва да отидат при личния си или лекуващия си лекар, за да замени препарата с аналог.

 

Аптекарите у нас нямат право да правят такава замяна.


На институциите у нас най-вероятно ще се наложи да направят нова оценка на цените на лекарствата за хипертония, които Здравната каса плаща. Причината – цената им се определя спрямо най-ниската в групата, посочва bTV.
Както писахме, 62 лекарства за сърце попаднаха с активното вещество валсартан попаднаха под забрана, след като китайски производител на това вещество е докладвал, че е открит примес в него.
Именно този примес е класифициран като вероятен канцерогенен. Затова са блокирани само лекарствата на фирмите, които се снабдяват с активното вещество от китайския завод.
Китайската фирма твърди, че отритият примес е свързан с промени в производствения процес от 2012 г. Уточнява, че няма нарушения на правилата за добра производствена практика и няма данни други активни вещества, произведени от компанията, да са засегнати.

 

На сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата са публикувани списъкът със спрените лекарства и списък с аналогични терапевтични алтернативи.

 

ВИЖТЕ СПИСЪКА СЪС СПРЕНИТЕ ЛЕКАРСТВА ТУК

ВИЖТЕ СПИСЪК С ЛЕКАРСТВАТА АНАЛОГ ТУК


Малко над 160 хиляди пациенти у нас пият блокираните лекарства. Освен при хипертония те се предписват при скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност.


Европейската агенция по лекарствата и националните органи проучват степента на замърсяване с примеса и възможните въздействия върху пациентите. Данните от проучването ще бъдат публично оповестени.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети