Илън Мъкс с успешно изпитание на подводница, създадена за спасяването на децата в Тайланд

DenNews.bg
09.07.2018
размер на текста:

Американският изобретател Илън Мъск направи тестове на миниподводница, създадена специално за спасяването на децата от наводнената пещера в Тайланд, съобщи самият Мъск в профила си в Туитър.
Той публикува видео с подводните изпитания, които се проведоха в басейн в Лос Анжелис. На записа се вижда как един водолаз дърпа подводницата след себе си, докато друг я тласка отзад.

За корпус на апарата е използвана тръба от ракета Falcon 9 за подаване на течен кислород.

Компанията на Илън Мъск вече изпрати в Тайланд инженери, които да помогнат при спасителната акция. Неин представител съобщи, че служители на тайландското правителство са поискали подводницата, която може да помогне за извеждане на децата през наводнената пещера.

Миниподводницата е с достатъчно малки размери, за да може да преминава през тесните проходи на пещерата. Освен това апаратът е конструиран така, че да е достатъчно лек, за да могат да го придвижват двама водолази.
Според плановете на Мъск, спасителният апарат ще бъде изпратен в Тайланд веднага след приключване на изпитанията. За достигането на подводницата до Тайланд ще са нужни 17 часа за самолетния полет.


Половината от блокираните в пещерата деца вече са извадени на повърхността. В операцията участват 18 водолази, а надеждата е спасителната акция да приключи в рамките на следващите 48 часа.


Дори и да не се наложи използването на подводницата, Илън Мъск за пореден път доказа ролята си на пионер в разработването на технологии.

Подводницата е разработена и конструирана буквално за броени дни.

Припомняме, че Илън Мъск е главен изпълнителен директор и главен технически директор на компанията SpaceX (СпейсЕкс), както и главен изпълнителен директор и главен продуктов архитект на Tesla Motors (Тесла Моторс).
В началото на февруари т.г. Спейс Екс изстреля успешно най-мощната ракета в света Falcon Heavy, което отвори нови хоризонти за човечеството, а именно успешно пътуване до Марс.
Компанията Тесла пък се занимава с производство на електрически автомобили, соларни панели и други чисти енергийни източници, като основната цел е намаляване на използването на традиционните природни ресурси и пагубното им въздействие върху околната среда и климата.

 

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети