Загина водолаз, оказващ помощ на блокираните в пещера деца

DenNews.bg
06.07.2018
размер на текста:

Схема показваща местоположението на децата и трасето, по което водолазите достигат до тях и което може да бъде използвано за извеждането на момчетата.

Загина един от водолазите, които участват в спасителната акция в помощ на децата, блокирани в пещера в Тайланд. 38-годишният бивш морски пехотинец занесъл бутилки с кислород до мястото, на което са децата. На връщане собственият му кислород не достигнал.
Фаталният случай показва, че въпреки че бяха открити живи на 23-и юни, 12-те момчета и треньорът им по футбол все още се намират в голяма опасност. Пещерата продължава да се пълни с вода, а пътят до изхода е опасен дори за опитни водолази. Под водата има тунели, които са толкова тесни, че момчетата трябва да минават сами, без помощ от водолази. Някои от децата обаче дори не могат да плуват.
Други варианти за спасяването им са да се чака да свърши дъждовният сезон и водите да се отдръпнат или през хълма, под който е пещерата, да бъде прокопана шахта. И двата изхода от ситуацията крият своите рискове и по тях се работи паралелно.

Децата се оказаха блокирани заради рязко придошли води. Те бяха открити от британски водолази на 9-ия ден от изчезването им. Оттогава водолази доставят храна, вода и медикаменти на бедстващите деца. Момчетата записват и видеа, които спасителите доставят на родителите и близките на повърхността.
Спасителите обучават и децата как да се гмуркат и плуват, за да имат все пак някаква подготовка за момента на изваждането им.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети