Борисов подари на китайския премиер българско знаме с послание от жената на Боян Петров

DenNews.bg
06.07.2018
размер на текста:

 Премиерът Бойко Борисов посрещна председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в резиденция Бояна с уникален подарък от жената до Боян Петров - Радослава Ненова.
Министър-председателят подари на китайския си колега български трибагреник, на който жената до алпиниста е написала: "The heart of the brave never freeze. Thank you for everything, Radoslava ("Сърцата на смелите никога не замръзват. Благодаря ви за всичко, Радослава"
Така Радослава изразява своята благодарност към китайските власти, които организираха безпрецедентна акция за спасяването на алпиниста. За съжаление тялото на Боян Петров, който бе тръгнал да покорява връх Шиша Пангма в Хималаите, не бе открито.

Днес предстои официалната церемония по посрещането на китайския премиер пред Паметника на Незнайния воин.
Президентът Румен Радев също ще проведе срещана на четири очи с Ли Къцян на „Дондуков“ 2, след което ще се състоят пленарни разговори на официалните делегации на двете държави.
В четвъртък вечерта в резиденция "Бояна" Ли Къциян и Борисов обсъдиха на работна вечеря двустранните отношения и възможностите за допълнително активизиране на търговско-икономическото сътрудничество.

Ли Къцян е в София за участие в седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, чийто домакин през тази година е България. Основната цел на форума "16+1" е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между страните-участнички, както и да насърчи развитието на двустранни и многостранни партньорства.
На форума ще присъстват около 1000 бизнесмени от всички участващи страни, като половината от тях са в състава на китайската делегация.

Междувременно трябваше да влязат в сила реципрочните мерки на Пекин в отговор на американските икономически санкции, чийто ефект се изчислява на 34 млрд. долара. С оглед на часовата разлика от 12 ч. Китай отлага въвеждането им, докато не стане ясно окончателното действие на администрацията на Доналд Тръмп.

Ако Вашингтон въведе поредната серия от търговски мита, това ще стане в средата на работния ден по китайско време в Китай заради часовата разлика от 12 часа между двете столици, припомня Ройтерс. Агенцията цитира източници от Китай, които твърдят, че Съединените щати "започват да стрелят" по света заради търговската си политика. От Пекин обаче са категорични, че ще отговорят с реципрочни мерки, просто изтеглят часа - не от полунощ местно време, а веднага, след като Вашингтон предприеме действия.

Възможното повишаване на напрежението ще се случи именно в деня, когато започва официално визитата на Ли Къцян в България.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети