4 часа на стайна температура превръща всяка животинска храна в риск за здравето

DenNews.bg
05.07.2018
размер на текста:

Престой от 4 часа на стайна температура превръща всяка животинска храна в риск за здравето, това предупреди директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Катранджиев.
Храните трябва да се съхраняват задължително в хладилник. Освен това трябва да се избягва консумацията на алангле храни от животински произход. Всички те трябва да се добре термично обработени.
Припомняме, че салмонелата е лятна инфекция, характерна за нашия географски регион и бит. Салмонелата, попаднала в малко количество в храната, от месото и яйцата и престояла над 4 часа на стайна температура, развива токсин, който предизвиква гадене, повръщане и висока температура.
За избягването на летните вируси е добре да се поддържа висока хигиена с често измиване на ръцете, както и избягване на храни, предлагани на открито.


За кърлежите

Над 20% от кърлежите във всички области у нас са заразени с лаймска болест заради мишките и плъховете. На здравното министерство е предоставена карта на България за кърлежите, които миналата година са изследвали за лаймска болест.
За да се избегнат кърлежите проф. Кантарджиев предупреди: "Не ходете там, където има треви и където може да има кърлежи, не пускайте децата си. Второ - винаги се оглеждайте за кърлежи, защото кърлежа, ако е малко стоял - няколко часа на тялото - не може да предаде инфекция“, обясни професорът.

Препоръчително е кърлежът да бъде изваден от лекар, в зависимост от престоя се назначава антибиотично лечение.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети