Разследват смъртта на родилка, издъхнала по време на планирано секцио

DenNews.bg
31.07.2018
размер на текста:

Разследване търси причините за смъртта на родилка, издъхнала по време на планирано секцио в плевенската университетска болница "Д-р Георги Странски". Бебето й е в кома.
Според близките вината е в лекарите, тъй като изследванията на жената, направени преди операцията, показали, че тя е напълно здрава. От болницата отказват коментар до излизане на резултатите от аутопсията.
38-годишна родилка е починала на 26 юли. Маргарита трябвало да роди първото си дете - момченце. Само ден преди операцията медицинските прегледи са показали, че 38-годишната жена е напълно здрава.
"4 дни преди фаталната дата ние сключихме граждански брак, за който също бяхме извадили медицински свидетелства. Те също показаха, че жена ми е здрава", разказва съпругът й.
Около 9 часа на 26 юли той и близките му чакали в коридора на УМБАЛ-Плевен да приключи планираното секцио. То трябвало да бъде извършено от д-р Вася Георгиева и екипа й.

"Чакахме в коридора и чухме медицинско лице, което обясняваше на други хора да изчакат, защото има операция - секцио, която не е започнала, но има проблем с упойката. В 9.50 часа група лекари извадиха, тичайки детето ми. После на нас ни казаха, че Маргарита е починала в интензивното отделение. Но нито аз, нито близките ми видяхме кислородна маска, когато я изкарваха от операционната. Това не е лекарска грешка, а убийство. Детето ми пък се е задушило. То е в кома. Страх ме е да го кръстя. Още не е записано. Никакви прогнози. Ако оживее, ще бъде увредено", допълва Владислав.
Мъжът казва още, че майката на Маргарита успяла да я докосне, докато я изкарват на носилка, като тя вече била студена.
По думите му на покойната му съпруга е поставена упойка, след което е оставена в операционната зала без надзор.
"Когато са се върнали са започнали вече да я спасяват. Опитват се да я изкарат, че е с високо кръвно. Цял живот, милата, е с ниско кръвно", казва Владислав.
В Окръжната прокуратура вече е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост.
"На нищо не се надявам. Но ще опитам всичко", допълва съпругът на Маргарита.
Резултатите от аутопсията ще бъдат готови в едномесечен срок, а Здравното министерство наложи спешна проверка по случая. В болницата влизат Районната здравна инспекция и Изпълнителна агенция "Медицински одит".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети