„Интерком“ обжалва пред съда спирането на сделката за покупка на ЧЕЗ

DenNews.bg
30.07.2018
размер на текста:

"Инерком" обжалва пред Върховния административен съд решението на Комисията за защита на конкуренцията да забрани сделката по придобиването на ЧЕЗ.
Дружеството депозира в законоустановения срок жалбата към ВАС.
Председателят на Съвета на директорите на "Инерком България", Милена Стоева заяви, че очакват бърз отговор от ВАС.
"Запознахме се внимателно с документа и детайлно анализирахме мотивите за негативното решение на антимонополния орган. Очакваме бързо и справедливо решение от страна на ВАС", изтъкна Стоева.
Комисията за защита на конкуренцията забрани на Инерком да купи ЧЕЗ.
Това решение получи подкрепата на БСП и Обединените патриоти. Според Крум Зарков решението на КЗК защити националния интерес.
На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.
След избухването на скандала управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова, проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. Тогава от българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават. Гинка Върбакова и представители на ЧЕЗ дойдоха и на изслушване в парламента.

По искане на БСП бе създадена и временната комисия по случая ЧЕЗ в парламента на 14 март, която заседава под председателството на Жельо Бойчев и завърши с не много ясен резултат и искания за още информация. Малко след това самият Жельо Бойчев обяви, че се оттегля от парламента.
Въпреки че по време на срещата в МС между премиера Борисов и Гинка Върбакова е заявен интерес на държавата към активите на ЧЕЗ, после се разбра, че държавата се отказва от участие в сделката.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети