Оценяват щетите от пожара в „Царските конюшни“

DenNews.bg
30.07.2018
размер на текста:

Експертна комисия ще оцени щетите, нанесени на сградата на „Царските конюшни“ в София от избухналия вчера пожар.
Огънят бе потушен от 30 пожарникари, няма пострадали хора, унищожени са 2000 кв. м покривна конструкция.


„Царските конюшни“ не са обявени за обект от национално значение заради пречки в процедурата - все ще не са намерени всички собственици. Ако този статут бъде даден в момента, той ще бъде отменен в съда. Самата сграда се охранява от действащия закон. Това коментира министърът на културата Боил Банов в ефира на Би Ти Ви.
"Безсмислено е собствениците на тези сгради да ги палят, защото са длъжни да ги възстановят след това. Има значение, че тази сграда се охранява по реда на закона – подробният устройствен план вече е съгласуван, направено е и заснемане", каза министърът по повод хипотезите за умишлен палеж. Той подчерта, че сградата е обществена, не е на собствениците, на които е земята и не допуска да е била запалена от тях.
"Не мога да подам оставка, защото някой пали някъде, където аз съм осигурил необходимата по закон охрана", заяви Банов по повод поисканата му оставка от страна на сдружението "Спаси София".


"Не е късно да спасим "Царските конюшни" и те да получат нов живот", обяви по-рано зам.-кемтът на София Чобанов в ефира на Нова телевизия. Той призова Министерството на културата колкото се може по-бързо да обяви историческите постройки за културна ценност от национално значение, и допълни, че трябва се действа експедитивно.
"Кой не си е свършил работата не е наша роля да установим – наша роля е да мобилизираме институциите, за да имаме добър резултат, а именно – спасяване на този комплекс, който е от национално значение", допълни Чобанов. Вчера той се изказа много остро срещу министерството в свой пост във "Фейсбук".

Специално сформирана комисия в Столичната община започва опис на щетите днес. В ход е и обезопасяването на района около горелите сгради преди началото на учебната година на децата от съседната Първа английска езикова гимназия. По случая тече разследване.
Пожарът пламна в неделя сутринта. В продължение на няколко часа 8 пожарни автомобила и 30 пожарникари се бореха с огъня. Няма пострадали хора, нито сериозно засегнати съседни сгради Унищожение са поне 2000 кв. м покривна конструкция.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети