Германия закопча ирански дипломат за подготовка на атентат

DenNews.bg
03.07.2018
размер на текста:

Ирански дипломат е арестуван в Германия по подозрение, че е подготвял терористична атака срещу участниците в годишната конференция на иранската опозиция, която се провежда в Париж, предаде Би Би Си. Уточнява се, че той работи в иранското посолство във Виена.
Междувременно в Белгия бяха арестувани двама белгийски граждани от ирански произход, за които също има улики, че са замесени в организацията на планираната атака срещу Националния съвет за съпротива на Иран.
Уточнява се, че в Антверпен са задържани 38-годишен мъж и 33-годишна жена. У тях са намерени 500 грама самоделно взривно вещество и детонатор. Повдигнато им е обвинение за подготовка на убийство и терористичен акт.
Федералният прокурор на Белгия съобщи, че разследването е започнало по информация на спецслужбите на страната.
Белгийските власти разполагат с информация, че арестуваният в Германия дипломат е контактувал с двамата задържани в Антверпен.
Посолството на Иран в Австрия отказва каквито и да било коментари по случая.
По-рано френските власти обявиха, че заради планирано нападение срещу участниците в конференцията се води разследване, във връзка с което са задържани трима души. Според френските спецслужби, вероятно иранските тайни служби стоят зад подготовката на атентата.
Белгийските власти също съобщиха за участието в заговора от страна на тримата задържани във Франция, като уточниха че поне единият от тях е иранец. Смята се, че той е свързан със задържаните в Антверпен. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети