Цветан Василев: Вярвам на сръбското правосъдие повече, отколкото на българското

DenNews.bg
26.07.2018
размер на текста:

 Вярвам повече на сръбското правосъдие повече, отколкото на българското. Това заявява бившият мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в интервю за сръбския вестник "Курир", съобщава "КлубZ". Банкерът добавя, че работи за привличането на частни инвестиции в Сърбия от благодарност, че страната е спасила живота му.

Тема на интервюто в сръбската медия е съдбата на завода за стъкло в Парачин, чийто собственик беше Василев чрез фирмите си "Рубин" и "Глас индъстри". Българинът твърди, че предприятието е затънало в дългове заради атаката срещу КТБ в България и сега прави всичко възможно, за да го спаси. "Що се отнася до фабриката, целта ми е да я спася, а не да я унищожа. Познавам проблемите на завода много добре и знам, че освен фалит, за съжаление, няма друго решение", казва той. През септември 2017 г. търговският съд в Крагуевац уважи иска на фирмата "Вексилум Балкан" за стартиране на процедура за фалит на Сръбската фабрика за стъкло в Парачин заради дълг от над 47 млн. евро.

"През 2011 г. имаше една пещ с производствен капацитет от 50 тона на ден. Сега фабриката разполага с две пещи с капацитет 300 тона на ден. Нашата идея беше да въведем в експлоатация и линия за машинно стъкло, за която платихме осем милиона евро и остана неизползвана", разказва банкерът своята версия. "Имахме задължение да инвестираме 25 милиона евро, а около 40 милиона евро бяха инвестирани само в оборудване. Предоставихме седем милиона за изплащането на обезщетение за 1000 работници. Трябваше да платим дълга на "Сърбиягаз" от 35 милиона евро, успяхме да изплатим 26 милиона. Тогава започна атаката срещу моята банка в България и "Глас индъстри" остана без финансиране." Цветан Василев е консултант на “Вексилум Балкан” и работи безплатно, както отбелязва самият той в интервюто си. Издирваният от българските власти чрез "Интерпол" Василев пребивава в Сърбия от 4 години и оттам следи развитието на съдебния процес, в който е обвинен за организатор на престъпна група, фалирала банката и довела до щета за данъкоплатците от над 4 млрд. лв.

 

Съдът в Белград на първа инстанция разреши екстрадицията му още през март 2015 г. Апелативният съд обаче отмени решението и върна делото. По-късно - през април 2016 г. първоинстанционният съд отново разреши предаването на Василев на българските власти, но втората инстанция пак върна процеса за представяне на още доказателства към искането за екстрадиция. Междувременно българската прокуратура промени обвинението и това още повече забави процеса, който и до днес не е приключил.


© Actualno.com

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети