Депутатите одобриха въвеждането на тол-системата и електронните винетки

DenNews.bg
26.07.2018
размер на текста:

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за пътищата, с които се въвеждат тол-система и електронните винетки като начин за плащане на ползването на републиканските пътища. "За" гласуваха 113 народни представители, 1 беше "против", а 69 се въздържаха.
Според промените леките автомобили и превозните средства с обща допустима маса до 3,5 тона ще плащат за ползването на пътищата чрез електронни винетки, които ще бъдат въведени от началото на следващата година. Както досега, те ще са годишни, тримесечни, месечни и седмични, които ще запазят цените си. Въвежда се уикенд винетка, която ще важи от петък на обед до неделя в полунощ, но колко ще струва тепърва ще се уточнява.
Електронните винетки ще могат да се купуват на терминали за самотаксуване или с картово плащане. Има и възможност за събиране на вземанията чрез т.нар. карти за гориво, издавани от различни търговци, чрез които се осъществяват безкасови регистрации на разплащанията, с карти или чипове, които отчитат транзакцията.

Тол-системата трябва да заработи на 16 август догодина

Камионите, автобусите и всички превозни средства с допустима маса над 3,5 тона ще използват тол-система на база изминатото разстояние. То ще се изчислява с монтирано в превозното средство бордово устройство, което регистрира данните за изминатото разстояние и позицията с помощта на глобална навигационна сателитна система.
За превозните средства, които нямат такова устройство, законът предвижда използването на маршрутна карта. За изминаването на едно и също разстояние ще се плаща различна сума в зависимост от състоянието на пътя.

Предстои уточняване ползването на кои пътища ще е платено, като за момента сигурно е, че такива ще бъдат магистралите и републиканските шосета първи и втори клас. По предварителни данни става въпрос за около 16 хиляди километра пътна мрежа. Не е изключено да бъдат обхванати и част от третокласните пътища.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети