Гражданска отговорност отново ще поскъпне

DenNews.bg
26.07.2018
размер на текста:

Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" отново ще поскъпне в близките месец-два, въпреки че през последната година това вече се случи. От началото на годината тя се увеличи с около 25%, а застрахователите няколко пъти завишиха тарифите си. Средната премия за лек автомобил отдавна надхвърля 200 лв., но това се оказва недостатъчно. Анализ на Комисията за финансов надзор (КФН) дава картбланш за нов скок, от което застрахователите няма да пропуснат да се възползват. Според него събраните премии за 2017 г. за автомобилите, камионите и автобусите не били достатъчни, за да покрият разходите на застрахователите. Финансовият регулатор не дава препоръки за увеличаване на задължителната "Гражданска отговорност", но това се чете между редовете, пише в. "Сега". "
В началото на годината КФН поръча анализ на Световната банка за размера на застраховката и дали той е достатъчен, за да покрива щетите. Досега изводите не са обявени. Миналата година и МВФ обяви, че застрахователните премии у нас са ниски. Не така мислят шофьорите. Изчисленията на КФН показват, че има риск от значителна загуба за 2017 г. - 65 млн. лв. може да не стигнат, за да се покрият предявените претенции за леки автомобили и лекотоварни до 5 т. В предишните 5 г. обаче не е имало недостиг. За сравнение - при камионите и влекачите загубите варират от 7 до 47 млн. лв. от 2013 г. до сега. Финансовият регулатор от години залъгва шофьорите с обещания за въвеждане на системата Бонусмалус, с която добросъвестните шофьори ще плащат по-ниски премии от нарушителите. В началото на септември отново се очаква КФН, МВР и транспортното министерство да изберат един от 11-те варианта, предложени от наетия преди година консултант.
Недостигът на пари според застрахователите е заради по-големите суми, които се изплащат за щети в чужбина, причинени от автомобили с българска регистрация, и по-големите суми, които съдилищата у нас присъждат като обезщетения на пострадалите. От анализа на КФН става ясно, че средната сума на неимуществена претенция при смърт или телесна повреда през 2017 г. е 51 067 лв. През 2017 г. по това перо са платени 232.680 млн. лв. Година преди това сумата е била 217.660 млн. лв.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети