20 млн. евро за опустошените от огъня гръцки градове

DenNews.bg
25.07.2018
размер на текста:

20 млн. евро ще бъдат отпуснати за спешни нужди на засегнатите от пожарите в Гърция населени места. Това стана ясно след извънредно заседание на правителство. Сумата ще бъде преведена от финансовото министерство на специална сметка на министерство на вътрешните работи.

Ще бъде открита и дарителска сметка за пострадалите от пожарите, където ще се събират средства както от държавата, така и от частния сектор. Парите ще бъдат използвани за възстановяване на щетите. Участието на държавата ще бъде решено в близките дни.

Решено бе също патрулни екипи, състоящи се от полицаи, пожарникари и войници, да наблюдават засегнатите от пожарите райони.

Основните мерки, насочени към семействата на жертвите и компенсиране на щетите, ще бъдат обявени в близките дни.

Броят на загиналите вече е 79, а 187 са ранени при избухналите в понеделник горски пожари недалеч от Атина. Пожарникарите продължават и днес издирването на хора, блокирани в обгорените къщи и коли в района на гръцките курорти Мати и Рафина.

Има опасения, че броят на жертвите да се увеличи, тъй като на спасителните екипи им предстои да проверяват още изгорели къщи. Междувременно спасителни лодки обикалят край плажовете в търсене на оцелели.

Жители на най-пострадалите от пожарите селища Мати и Рафина са създали открита база данни в интернет за издирване на намиращи се в неизвестност след бедствието техни близки, пише гръцкото електронно издание Iefimerida.gr. Само за няколко часа през тази нощ са публикувани фотографиите на 34 души, за които се смята, че са изчезнали по време на пожарите, отбелязва Фокус. Изданието уточнява, че базата е със свободен достъп и няма официален характер, но в нея всеки може да публикува снимка и данни за свой близък човек, за когото няма информация след пожарите в източната част на Атика.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети