Президентът наложи вето на Закона за приватизацията и следприватизационен контрол

DenNews.bg
24.07.2018
размер на текста:

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане приетия Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол заради разпоредби, които не само не защитават обществения интерес, но и съществено го увреждат. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Възраженията на държавния глава са срещу параграф 3 и параграф 4, които ще доведат до преразглеждане на вече сключени приватизационни договори в ущърб на държавата и обществото.
С параграф 3 се ограничава срокът на специфични задължения на купувачите по приватизационни договори в рамките на 5 години. В мотивите на ветото се посочва, че конкретният времеви обхват на задълженията по всеки приватизационен договор трябва да се определя според обекта на приватизацията и осъществяваната дейност, а не да се подчинява на формални законови ограничения, които създават преимущество на купувачите за сметка на обществения интерес, се посочва в съобщението.
С параграф 4 това ново правило, както и разсрочването на поетите задължения, ще важат и за вече сключени приватизационни договори. Новата уредба ще се отнася за купувачи, които не са изпълнили своите задължения, но са платили неустойките за тях. Нещо повече, плащането на тези неустойки се изисква само за първите 5 години от договора. Така ще се облагодетелстват и неизправни купувачи, които имат непогасени плащания за неустойки за период след тези 5 години, се допълва в съобщението.
"Приетата уредба ще има за последица освобождаване на купувачите от специфични задължения. Ще се изключи и възможността да се търсят неустойки за тяхното неизпълнение за периода над 5 години. Няма оценка как новата уредба ще се отрази на средствата от неустойки, които трябва да постъпват в държавната пенсионна система и в общинските бюджети", се посочва в съобщението.
Минути след новината за наложеното вето премиерът Бойко Борисов и председател на ГЕРБ разпореди на Парламентарната група на партията да изработи и внесе нова поправка в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол.
Целта на новите предложения на ГЕРБ ще бъде да отпаднат всички съмнения за лобизъм в полза на една или друга страна. Текстовете трябва категорично да предвидят забрани за разпростиране на действието спрямо заварени приватизационни договори. Промените ще бъдат оповестени на брифинг в Народното събрание от 14 часа днес.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети