Огнен ад в Гърция! Пожарите взеха 20 жертви

DenNews.bg
24.07.2018
размер на текста:

 Най-малко 20 души са загинали при горските пожари в Гърция, а ранените са десетки, предаде Би Би Си.
Атина обяви извънредно положение и поиска помощ от ЕС, за да се справи със стихията.

Няколко огнища горят в близост до гръцката столица, десетки хора са евакуирани. Три големи пожара избухнаха в южната ни съседка за кратък период от време, напомня БНТ.

Първо беше съобщено за пламнала борова гора в планински район западно от Атина. Заради силния вятър огънят бързо се разрасна. Заради гъстия задушлив дим и опасността пожарът да достигне домовете, десетки жители на няколко населени места бяха евакуирани. Огънят е изпепелил няколко къщи и автомобили.

Заради гъстия дим летището в Атина започна да отклонява полети. Затворена е и част от магистралата Атина-Коринт, няколко други са с намалена видимост. Спрени са и влаковете.

Най-тежка е обстановката в района на градчето Кинета, на около 50 километра от столицата. В потушаването на огъня са се включили 7 самолета и 4 хеликоптера, както и десетки огнеборци. Вторият пожар избухна на южния остров Крит, където са изпепелени земеделски земи и гори.

Третият е в планината Пенделикон, североизточно от Атина.

Причините за пожарите се изясняват. Междувременно премиерът Алексис Ципрас заяви, че не изключва варианта за умишлен палеж.

"Уверен съм, че въпреки лошото време, ще положим всички усилия да овладеем огъня. Но едновременното избухване на трите пожара, не може да не буди съмнения." - коментира Ципрас.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети