Съветниците подкрепиха данъчно помилване за самотна майка от Дупница

DenNews.bg
20.07.2018
размер на текста:

Общинските съветници от Дупница излязоха с положително становище за опрощаване на несъбираеми вземания от самотна майка.
Докладната предизвика размяната на остри реплики между съветници и юристът на местния парламент Милен Попов.
Председателят на ОбС Емил Гущеров помоли Попов да разясни правната страна на въпроса, тъй като за първи път съветниците трябваше да вземат решение по такъв казус.
Попов обясни, че до администрацията на президента е постъпила молба от дупничанка за опрощаване на такси битови отпадъци и данък сгради за наследен от починали родители имот. Процедурата пък включва препращането на преписката от президентската администрация до Общински съвет за произнасяне дали вземанията са несъбираеми.
След това обяснение обаче Попов си позволи да изкаже лично мнение, а именно, че според него вземанията не са несъбираеми, нито пък са държавни вземания, т.е. към НАП и други държавни институции и не би трябвало ОбС да дава положително становище.
Това моментално предизвика остра реплика от страна на общинския съветник Костадин Костадинов от ОДБ, който упрекна юриста в опит за манипулация.
„Говорим за самотна майка в затруднено положение. Съгласно закона можем да опростим тези вземания, а Попов се опитва да манипулира общинските съветници. Трябва да вземем политическо решение, защото това е политическо решение. Осъзнавам, че е възможно да ни залее лавина с такива искания, но в случая много от вземанията дори са над 5-годишния давностен период“, обясни Костадинов.
Попов отговори, че процедурата не е Общински съвет да опрости вземанията, а да даде становище дали те са събираеми или несъбираеми, като повтори отново, че според него те са събираеми, тъй като жената разполагала с доходи.
В края на краищата съветниците дадоха положително становище, т.е. вземанията да бъдат опростени, като „за“ гласуваха 14 съветници, трима се обявиха против, а петима се въздържаха.
Едва след гласуването и в последвал дебат по друга докладна към Костадинов бе отправен укор, че на заседанието на Икономическа комисия говори едно, а в зала говори друго. „На комисия беше против опрощаването на вземанията на жената, а в залата каза друго“, обърна се Йордан Димитров от ГЕРБ към Костадинов.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети