Депутатите разрешиха ранното пенсиониране на миньорите от Бобов дол

DenNews.bg
20.07.2018
размер на текста:

Депутатите приеха на второ четене промените в Кодекса за социално осигуряване, с които се уреждат правата на миньорите с прекратени трудови отношения от закрити рудници. Те също ще могат да се възползват от правото на ранно пенсиониране.

Както сме писали, промяна засяга пряко около 80 души от 400-те съкратени от последния закрит рудник у нас – „Бобов дол“.

Една несправедливост беше поправена. С тези думи омбудсманът Мая Манолова благодари на депутатите от ПГ на ГЕРБ, БСП, Воля и Обединени патриоти за гласуваните промени.
"Приемането на промените в КСО са едно доказателство, че когато искат да работят за гражданите институциите успяват. Това е пример за добра работа на омбудсмана с Народното събрание", заяви Манолова. По думите й с гласуваните днес промени една огромна несправедливост спрямо хората на най-тежкия труд е поправена.
Омбудсманът успокои и миньорите от Оброчище, че и те ще могат да се пенсионират по този начин и всички подземни миньори в рудодобивните мини.
Манолова отбеляза, че законопроектът е приет точно, когато е нужен, тъй като миньорите от последния закрит въгледобивен рудник вече са с прекратени правоотношения – съкращенията в Бобов дол започнаха от понеделник.

Тя напомни, че с едно гласуване в края на миналата година депутатите са приели поправки, които са лишиха миньорите от правото на пенсиониране по сегашния ред на НОИ.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети