Властите на Острова се подготвят за траурната церемония на Елизабет II

DenNews.bg
02.07.2018
размер на текста:

 Властите на Острова се готвят за кончината на Елизабет II, разкрива в. "Таймс". Членове на британския кабинет за първи път дори са провели тайна подготовка. Тя е била под кодовото име Castle Dove. По време на нея са били набелязани основните действия на правителството през 10-дневния национален траур, който ще бъде обявен, когато кралица Елизабет II почине.

Обсъждането на темата не е било предизвикано от някакви специфични безпокойства, свързани със здравето на кралицата, но се случи в седмицата, когато 92-годишната кралица Елизабет Втора пропусна служба в катедралата "Сейнт Пол" в Лондон, тъй като се почувствала зле. В плановете на правителството се предвижда да се съберат около 600 от елита, в чието присъствие да бъде обявено името на новия монарх. Това трябва да стане в Бъкингамския дворец.

Трупът на Елизабет II ще бъде изложен в Уестмистърското абатство в продължение на 4 дни.

Елизабет II стои начело на Обединеното кралство от 1952 г. Това е рекорд за британски монарх. На 2 юни по случай юбилея беше пусната специална монета от £10, на двете страни ѝ беше изсечен профилът на кралицата.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети