Борисов защити евтаназията с практика при комунизма

DenNews.bg
18.07.2018
размер на текста:

„Ако сега не прекратим заразата по животните, после пораженията ще се измерват в стотици милиони”, категоричен е премиерът Бойко Борисов.
По думите му освен евтаназия няма друга практика в такива ситуации.


„Разпореждам на министър Порожанов да провери как до 1990 г. в комунистическия режим се е действало в такива случаи – армията затваря, загражда и по същия начин”, коментира още Борисов.

По думите му той самият гледа животни и знае какво е – „Това е като дете и разбирам хората, които страдат”.
„Лесно можем да кажем: „Оставете ги”, но после за целия бранш износът ще е забранен. Сега ще платим малко, но ще дезинфекцират всичко. Колкото и да струва, сега е малко. После пораженията ще се измерват в десетки стотици милиони”, категоричен е премиерът.

Борисов отправи и критики към Агенцията по храните.
„Трябва да проявят максимална човечност – това са животинки. Защото след това 1,1 млн. животни трябва да се избият, ако не се прекрати тази зараза. Има държави, които горят всичко в 10 км зона, за да прекратят подобни зарази”, каза премиерът.

Той призова министерството на земеделието и БАБХ да обяснят ситуацията на местните животновъди, като наблегнат на това колко е важно да не се разпространи заразата.
В отговор на премиера, министър Румен Порожанов заяви, че всичко това вече се прави.
Борисов отговори „Абе, прави се след като стана проблема, тогава тръгнахте да обяснявате”.
Междувременно под прозорците на министерския съвет се проведе протест на земеделците, според които обезщетението за евтанизираните животни е прекалено ниско. Според хората, ако държавата се отнасяше по-сериозно към сектора, е нямало да се стигне до евтанизирането.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети