След крачка напред, крачка назад: Депутатите гласуват по-висок акциз на бездимните цигари

DenNews.bg
18.07.2018
размер на текста:

Увеличението на акциза на бездимните цигари ще бъде разгледано на първо четене в парламента днес. Окончателният размер на увеличението ще се гласува на второ четене при промените в закона на акцизите, а очакванията са размерът на акциза за една кутия от новия тютюнев продукт да достигне 40% от акциза на конвенционалните цигари. Миналата седмица председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) обяви, че акцизната ставка на бездимните цигари ще стане 233 лв. на килограм тютюн.

Ставката на бездимните тютюневи продукти в момента е 26% от тази на обикновените. Според първоначалното предложение, внесено от ГЕРБ, акцизите върху бездимните цигари трябваше да се изравнят с тези на конвенционалните цигари и една кутия да поскъпне от 5.50 на 10 лв.

Преди две седмици премиерът Бойко Борисов призова текстът, който предизвика обществено недоволство и разнобой в коалицията, да бъде изтеглен. На другия ден депутатите обявиха, че ще го преработят, но няма да го изтеглят. Така проектът беше гледан в първоначалния си вид на първо четене в бюджетна комисия. Стоянова уточни, че акцизът ще бъде намален с предложения между двете четения на закона. Новият размер на акциза е договорен на среща на коалиционните партньори ГЕРБ и "Обединени патриоти" преди дни.

Така България пак ще бъде сред лидерите по облагане на продукта. От 23 страни в ЕС, в които се предлагат бездимните цигари iQOS, продуктите се облагат с 67% във Франция, с 49-50% от акциза за обикновените цигари в Испания и Италия. 43% и съответно 45% са ставките в Швеция и Португалия. Останалите страни са под ставката от 40%, включително Германия, Великобритания, Унгария и др. Източник: dnevnik.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети