На 34-ия ден комунистическа България отстъпи пред гладната стачка на Босия, днес европейска България се прави, че не го вижда

DenNews.bg
16.07.2018
размер на текста:

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е отправила покана за среща в парламента с Николай Колев-Босия. Това стана ясно на пресконференция в БТА, която дисидента даде на 34-ия ден от гладната си стачка. До него седнаха бившият служебен премиер на България Ренета Инджова, Вихрен Михайлов и Николай Марков.

Николай Марков призова за вниманието на представителите на чуждите институции у нас, посолствата и свестните хора в българската администрация, както и на всички българи към факта, че

 

„На 34-ия ден комунистическа България отстъпи пред исканията на Босия при гладната му стачка преди години. Днес, на 34-ия ден от гладната стачка на Николай Колев, европейска България не само не отстъпва, но се прави, че не чува и вижда“.

 

Николай Колев-Босия е видимо отслабнал и изнемощял, говори трудно и се придвижва с чужда помощ и инвалидна количка. Той прекъсна отправените към него молби да прекрати гладната стачка.

 

„Всеки отговаря за себе си. Аз отговарям за себе си, вие отговаряте за вас си. Няма да се откажа до оставката на министър Ивайло Московски и разпускането на този противоконституционен парламент“.

 

Босия призова за съставяне на програмно правителство: „Най-важното е сега да се състави програмен кабинет!“

 

На въпрос дали има депутати и министри, които да са поканили Босия на разговор, той отвърна, че единствено четирима депутати са му обещали, че ще го поканят официално в Народното събрание. Това са Иво Христов, Дора Янкова, Славчо Велков и Спас Панчев, ни никой от тях не е спазил обещанието си.
Николай Колев посочи още, че няма диалог с президента.
На въпрос не смята ли гладната стачка за крайна форма на протест дисидентът отговори:

 

„Аз употребих всички конвенционални средства, а дори и някои неконвенционални, но те не разбират от дума. Избиването на хора продължава. Избиват хора не само по пътищата, избиват деца и болни. Не може така вече да продължава. Говорят за демографска криза, а тя всъщност се задълбочава с това безхаберие. Не може и ден да се продължава така. Не може и ден“, каза Николай Колев.

 

„В задълженията на г-жа Караянчева, нейна конституционна обязаност е да приеме гражданина Николай Колев. Не да ходи в дома му, каквато информация се появи, а да го приеме на среща в Народното събрание в работно време и спазвайки административния ред. Ако не направи това, Караянчева ще бъде в нарушение на Конституцията и в нарушение към задълженията й към гражданите. Освен това Караянчева ще носи и клеймото на убиец“, посочи Ренета Инджова.

 

Тя се обърна и към президента Румен Радев. „Като гарант на конституционните права на гражданите държавният глава трябва да направи всичко възможно Босия да бъде изслушан в Народното събрание“, каза още Инджова.

 

Босия пък попита що за държавен глава е Радев, ако не може да организира дори една кръгла маса за проблемите на българското общество.
Буквално минута, след като Босия стана, за да напусне залата, оставяйки Николай Марков да прочете манифест към българския народ, съобщи, че е получено обаждане от Цвета Караянчева за среща в парламента.
„Караянчева е казала, че ме чака. Ще отида, колкото и да нямам сили“, каза Босия.

Припомняме, че Николай Колев-Босия обяви гладна стачка в знак на протест срещу корупцията в транспортното министерство и Автомобилна администрация и купуването на шофьорски книжки, практики водещи до отнемането на стотици човешки животи по пътищата. Той настоява за незабавната оставка на министър Ивайло Московски и разпускане на парламента, защото депутатите са нарушили дадената клетва да защитават интересите на гражданите.
 

 

Ето и текста на манифеста:

„Посредствеността е най-големият грях!

Осмисленото е винаги вярно.“ О.Уайлд

Манифестъ


Като взимаме предвид познатите и допускаме, според човешките си възможности, редица непознати факти, обстоятелства и събития, които образуват нашия земен път, ние долуподписаните, призоваваме здравата плът на националното ни тяло, да пристъпи свещена крачка напред в своята лична отговорност и призвание за свято и право народно дело.

Посвещаваме светлите си сили за сътворяване на здрав национален дух, който да не бъде немощен пред изпитанията и предизвикателствата на времето, а да бъде просветен и благословен от светлината на знанието и братската любов между съотечествениците.

Раждането на духовно-зрящия ум, възприемаме като осъзната необходимост за изграждане на нова и здрава плът на цялото човечество. Човекът има Божествено право и лична отговорност да се роди, живее и напусне земния си път като свободно творение! Независимо от несъвършените догми на земния закон, той има задължение да съхрани своя земен и духовен храм.

В тайнството на сътворението, ние създаваме Храм от камъка на нашето познание, който ще се издигне из всичката българска земя и го назоваваме Литературен клуб – „Босите“.

И нека Бог да пази и благослови надеждата и усилията ни да въплътим на дело, в тайна стая, Неговата воля за братство между човеците и тя да пребъде пред тъмните сили, които изливат страх и жлъч във всяка слаба и самотна душа.

Нека всеки, дръзнал да направи святата крачка напред, бъде благословен, защитен и запазен, за да дари на вечността смисъла на собственото си присъствие в нея.

Да бъде!

Градъ София,

Лето Господне 2018-то от Рождението

Велик стратег – пробудител Николай Колев /Босия/

Логотет на секретите – пробудител Николай Марков

Почетен Консул – пробудител Ренета Инджова

Почетен Консул – пробудител Веселина Томова и други…

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети