Продължава евтаназирането на животни, протестите не спират, има арестувани

DenNews.bg
15.07.2018
размер на текста:

 Приключва евтаназирането на последните животни в село Шарково заради чума по овцете и козите. Паралелно с това протестите срещу умъртвяването на животните не спират. Рано сутринта няколко души са били задържани за нарушаване на реда. Дезинфекция на входовете на Шарково днес не се извършва.
От утре започва изплащането на обезщетенията за евтаназираните животни в огнищата с чума в областите Ямбол и Бургас. А експерти от ЕК ще проверяват дали мерките на българските власти съответстват на европейското законодателство при случаи на зараза. Фермерите приемат със съмнение инициативата на колегите си от страната да бъдат подпомогнати с животни.От община Болярово обмислят как да съдействат на животновъдите за решаване на възникналите проблеми след умъртвяването на стадата. Изненадващо в Шарково пристигна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Част от протестиращите заподозряха политизиране на случващото се. Нинова обяви, че ще бъдат подадени сигнали до дежурния прокурор в Ямбол и до главния прокурор. Ветеринари казаха, че след умъртвяването на всички животни ще започне почистване и дезинфекция на сатопанствата за ограничаване разпространението на заразата.

На 16 юли (понеделник) Българската агенция по безопасност на храните ще проведе пресконференция „по повод въпросите, свързани с доказването на болестта чума по ДРД, и мерките, предприети за ограничаване на заразата“, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети