Напрежение на „Кулата“ доведе до закана за блокиране на границата

DenNews.bg
08.06.2018
размер на текста:

Огромна опашка от тирове и стотици изнервени шофьори. Такава е ситуацията на граничния пункт Кулата - Промахон на българо-гръцката граница. По данни на БНР причина за проблема е бавната обработка на товарите от екипите на Агенция "Митници". Медията се позовава на информация от международни превозвачи, които чакат повече от 12 часа да влязат или да излязат от страната.
Повече от 400 камиона чакат на българска територия, като обработката на един от тях отнема около осем минути. Това означава, че за да преминат са необходими повече от денонощие и половина.
Колоната от чакащи камиони е близо 10 километра. Подобна е ситуацията и на гръцка територия.
Според шофьорите е недопустимо в най-натоварения сезон за търговия със земеделски стоки, които се развалят бързо, Агенция "Митници" да командирова екипи от други гранични пунктове, които не познават спецификата на работа на "Кулата".
Покаченото напрежение е довело и до заплаха от страна на шофьорите, че ще блокират границата, ако проблемът с преминаването не бъде решен.
През нощта е имало бой между тираджиите, защото техен колега се е опитал да ги пререди на опашката.
На място е пристигнала и линейка, която да помогне на шофьор паднал от камиона си.
В началото на месеца се разбра, че започва ремонт на граничния пункт, който също ще бави преминаването му. От гръцката страна е затворено крайното дясно трасе на изхода от България за полагане на циментова настилка. По данни на гръцката полиция ремонтът ще продължи около 1 месец.
Източник: bTV, БНР
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети