1000 участници ще се надиграват във фестивала „Рила ни гледа“ в Дупница

DenNews.bg
08.06.2018
размер на текста:

Над 1000 участници ще вземат участие в деветото издание на Националния фолклорен фестивал „Рила ни гледа", който ще се проведе през уикенда в парк „Рила“.
Организатор на престижния форум, който се провежда под егидата на кмета Методи Чимев, е Община Дупница.
За втора поредна година извън традиционната танцова надпревара фестивалът има и раздел за изпълнители на народни песни.
Фестивалът ще бъде открит утре, 9-и юни, в 10 часа на голямата сцена в парк „Рила“. В 10 часа ще бъде открита и Улицата на занаятите. Тя ще остане отворена през целия ден и всеки ще може да види отблизо работата на тъкачки на ленени покривки, майстори на захарни петлета, майстори на цървули, носии, народни инструменти и др. Самоукият майстор от село Овчарци Васил Говердарски ще демонстрира на живо как се правят скулптури от дърво с моторна резачка. Посетителите ще могат да видят и изложба на фотографа Асен Великов с пана, запечатали народни носии от цяла България.

В 10:30 часа ще започне конкурсната програма на фестивала.
В 19 часа ще започне рецитал на народния певец Иван Дяков, а за 19:30 часа е насрочено награждаването на лауреатите.
В 20 часа ще започне и концерт на лауреатите по реда на награждаването.

В 22:30 часа ще има нестинарски танци.

На 10-и юли, неделя, фестивалът ще се качи на Седемте рилски езера, където наградените колективи ще извият български народни хора в три кръга на Дъновистката поляна.

На 11-и юни, понеделник, участниците от другите краища на България и чужбина ще се разходят до Рилския манастир и Стобските пирамиди.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети