За Манолова съкращението на 400 миньори в Бобов дол е тежка драма

DenNews.bg
07.06.2018
размер на текста:

 Националният омбудсман Мая Манолова ще се ангажира лично с масовото съкращение и закриването на последния подземен рудник у нас, рудник в Бобов дол, Манолова нарече съкращението на 400 миньори „тежка драма“.
„Готова съм да прекарам колкото време е необходимо, за да помогнем на тези хора да вземат живота си в ръце", коментира тя пред БНТ.
Според Манолова след съкращаването на миньорите ще възникнат огромни проблеми с тяхното пенсиониране през следващата една година. За това тя иска да набележи мерки заедно с миньорите, чрез които те да бъдат подкрепени при предстоящото съкращение в рудник "Бобов дол".
Според Манолова трябва да се търсят възможности за пренасочването на работниците от "Бобов дол" в други рудници. Можело и да се търсят възможности за ангажиране на Агенцията по заетостта за преквалифициране на миньорите.

Първото съкращение е планирано за 16 юли 2018 г., а окончателно дейността на рудника ще спре до 31 декември тази година.
По преценка на ръководството на мините съкращението може да стане и преди посочената дата. При подобни действия има процедури на трудовото законодателство, част от които включват и предварителното уведомяване на Инспекцията по труда в Кюстендил.
От администрацията на Община Бобов дол се притесняват за увеличението на безработицата в миньорския град. През 2017 г. затвори и най-големия рудник на Балканите "Бабино" и 650 миньори отидоха на борсата.
Една част от съкратените миньори отиват в чужбина, а други веднага започват работа на метрото в столицата, като пътуват всеки ден.
В "Бобов дол" ще продължи да работи рудникът за надземен добив "Христо Ботев"

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети