Мемориал от бетон и желязо ще пази историята на Дупнишките барикади

DenNews.bg
29.06.2018
размер на текста:

Единствено съветниците от БСП не видяха смисъл в издигането на мемориал на Дупнишките барикади и не подкрепиха докладната за обособяването на кът на мястото на събитията от жанвиденовата зима през 1997 г.
Както сме писали, през 2016 г. общественици и политици учредиха сдружението „Духът на Дупница“ по инициатива на тогавашния председател на ОбС и лидер на ГЕРБ Ивайло Константинов. Целта на сдружението е опазване на историята на града и региона, а първата поставена задача бе именно изграждането на монументален символ на Дупнишките барикади, които дадоха начало на многохилядни протест в цялата страна, падането на пагубното за България управление на БСП и реално поставиха страната на пътя към Европейския съюз.
На днешното си заседание Общински съвет даде зелена светлина за реализиране на проекта, като „за“ докладната гласуваха 23-ма съветници, двама от БСП гласуваха „против“, а двама се въздържаха.
Проектът за мемориал е напълно готов и веднага след издаване на разрешително от ТСУ отдела на Община Дупница строителните работи могат да започнат.


Проектът е изработен от бившия кмет на Дупница и настоящ общински съветник от ГЕРБ архитект Асен Пилев и младия архитект Надежда Нинова по идея на Кирил Попов.

Арх. Пилев уточнява, че това няма да бъде паметник, а именно монументален символ.

Мемориалът представлява разчупена стена с разположени в центъра железни пръти, наподобяващи барикада. Погледната отгоре конструкцията наподобява криле на птица. Към монумента от бетон и желязо ще води подстъп от павета, а от едната страна ще бъдат издигнати пилони за знамената на Община Дупница, България и Европейския съюз. На стената ще бъде разположена гранитна плоча с надпис „Знак на признателност към Дупнишките барикади, допринесли за установяване на демократичните процеси в България“.
Сдружението разполага с 15 000 лв. за осъществяване на строежа.
Както сме писали 10 000 лв. бяха дарени от Ивайло Константинов. 1000 лв. е дарението от семейството на инж. Адриана Велева, синът й Христо и дъщеря й Надежда. Сред дарителите е и общинският съветник Костадин Костадинов. Останалите средства са събрани с по-скромни дарения.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети