Съветник поиска извънредна сесия заради напрежението между училища и директори в Дупница

DenNews.bg
29.06.2018
размер на текста:

Общинският съветник Костадин Костадинов поиска извънредна сесия на местния парламент в Дупница, която да бъде посветена на проблемите в образованието. Причината е появилото се напрежение между училища и директори, съмнения и обвинения.

„За десет дни до мен постъпиха десет сигнала за проблеми със записванията в училищата и транспорта. Нали ние, общинските съветници, казахме, че образованието е приоритет, тогава да направим една сесия, посветена само на тази тема“, обясни Костадинов преди старта на днешната сесия на ОбС.
За първа година записването трябва да се извършва по райониране, т.е. първокласниците да учат в най-близкото до дома им училище.
„Появиха се обвинения, че деца се записват от едни райони в други. А и нещо още по-неприятно, че се организира транспортирането на деца от едни райони в други. Нека видим това вярно ли е. Има проблеми с формирането на паралелки.

 

Истина ли е, че има директор, който отказва да записва ромски деца? Нека установим и това“,

 

каза още общинският съветник от ОДБ и посочи, че не е нормално училищата и директорите да са във война едни с други.

„Най-неприятното е, че между тях си говорят, че вината за случващото се е в нас и в общинска администрация. Използват се имена, хвърлят се обвинения, говори се, че администрацията и съветниците са виновни.

 

Нещата са стигнали до прокуратурата. Прокурор разследва сигнал срещу директор, подаден от брата на общински съветник.

 

Искам да знам този сигнал за заплаха има ли основание, а ако няма, не трябва ли този прокурор да обясни защо е образувал преписка“, каза още Костадинов, като не скри, че се чувства обиден от случващото се, защото „отказвам да бъда упрекван за нещо, за което нямам вина“.

 

Сигналът в прокуратурата е срещу директорката на училището в село Крайници Гергана Велинова, за това че отправяла заплахи срещу директора на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“-Дупница Райко Ангелов, за това че в дупнишкото школо са записани деца от селото. Това са все още непотвърдени факти.

 

Най-вероятно искането за извънредна сесия, посветена на образованието, ще бъде разгледано от комисиите към ОбС и такова заседание ще се проведе.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети