Петима журналисти са убити при стрелба срещу редакция в САЩ

DenNews.bg
29.06.2018
размер на текста:

Най-малко пет души са убити и няколко са тежко ранени при стрелба в редакцията на вестник "Капитал газет" в град Анаполис, щата Мериленд, съобщи на пресконференция началникът на местната полиция Бил Крампф.
По-рано местни медии съобщиха за шестима убити и над 20 ранени.
Задържан е заподозрян, който е разпитван от полицията. Според телевизия Си Би Ес, той е бял мъж на двайсетина години, без документи за самоличност. Не са известни мотивите за нападението и дали стрелецът е свързан с вестника.
По-рано полицията съобщи, че засега разглежда нападението като "локален инцидент", а не като терористичен акт. На място са пристигнали служители на ФБР, за да помагат на местните следователи.
По първоначални данни нападателят е Джаред Рамос, който през 2012 г. е изгубил дело за клевета срещу вестникарската група, част от която е "Капитал газет".
От полицията са категорични, че става дума за "умишлена атака", но не са потвърдили, че съдебният спор е мотивът за нея.
Нападателят влязъл в сградата с бойна пушка и търсел жертвите си, посочи полицейският шеф. Той добави, че в социалните медии са били отправяни заплахи срещу вестника, последната от които била вчера.
Заподозреният за стрелбата умишлено си повредил кожата на палците, за да не може да бъде установена самоличността му, и отказва да сътрудничи със силите на реда, съобщи телевизия Си Би Ес, цитирана от Ройтерс.
Полицията съобщи, че на местопрестъплението е открит предмет, който приличал на взривно устройство.
Вестник "Балтимор сън", на когото принадлежи "Капитал газет" съобщи, че нападателят първо стрелял в стъклената врата на редакцията, после влязъл в сградата и открил огън по журналистите.
Властите в Балтимор и Ню Йорк са засилили полицейската охрана на редакциите на големите медии като предпазна мярка, предаде Ройтерс.
"Капитал газет" е едно от най-старите издания в страната. Вестникът е основан през 1727 г. и тогава се е наричал "Мериленд газет". Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети