Без драма: Правителството оцеля при вот на недоверие №2

DenNews.bg
29.06.2018
размер на текста:

Очаквано парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов, поискан от 80 депутати от БСП заради "провала в политиката по сигурността".
От гласувалите 235 народни представители 104 бяха "за", а 131 - "против". "За" гласуваха депутати от БСП и ДПС. "Против" бяха от ГЕРБ, ОП и "Воля".
При гласуването в пленарна зала присъстваха министри от кабинета. Антон Кутев от БСП поиска премиерът Бойко Борисов също да дойде в пленарната зала. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обясни, че министър-председателят е в Брюксел.
Вотът на недоверие беше по темата сигурност, като аргументите на социалистите се разпростряха от битовата престъпност, през състоянието на системата МВР до техническото състояние на въоръжението в българската армия. Вотът беше внесен на 20 юни, след инцидента с хеликоптер, при който загинаха двама пилоти, а трети беше тежко ранен.
БСП предварително обяви, че няма да търси подкрепа от други парламентарни групи. ДПС даде принципна подкрепа, а "Воля" заяви, че очакват да чуят мотивите и аргументите.
Това е вторият вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“. Първият бе внесен отново от БСП в началото на годината и бе свързан с темата „корупция“. По конституция, за да бъде успешен вотът, а кабинетът – свален, са необходими гласовете на минимум 121 народни представители.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети