Прощаваме се с българския аниматор, създал Чоко и Боко, Декстър и Джони Браво

DenNews.bg
28.06.2018
размер на текста:

Портрет на Румен Петков с героите му Чоко и Боко от аниматора Стен Дамянов

Тази събота, 30 юни, от 12:30 часа в църквата "Света София" ще се състои панихидата в памет на големия български аниматор Румен Петков, който почина преди дни на 70-годишна възраст.
"С тъга и много обич, с благодарност се прекланяме пред светлата ти памет, Румене! Дълбок поклон!", посочват от кино "Одеон", в чиято програма БНФилмотека (в лицето на Владимир Трифонов) организира прожекции с филми на Румен Петков.
Прожекциите ще бъдат на сериите на известната българска поредица на Петков "Чоко и Боко" и ще са в събота и неделя. Всички присъстващи на панихидата в събота могат след това да посетят излъчването. "Другият уикенд ще покажем и "Планетата на съкровищата", посочват още от киното в столицата.
Румен Петков е носител на наградите "Grand Prize" на Фестивала на анимациите в Отава (Канада) и "Златна палма" от Фестивала в Кан. Неговата поредица "Приключенията на Чоко и жабока Боко" е любима на децата през 80-те у нас.
Роден в София, той навлиза в полето на анимацията през 1969 г., разказва сайтът screenrant.com.
През 1978 г. завършва магистърска степен в Софийския университет. По време на двугодишната си работа в "Klasky Csupo" работи върху анимационните филми "Rugrats", "Aahhh!Real Monsters" и "Duckman".
От началото на 90-те години живее в Холивуд. Петков е един от режисьорите на известни по целия свят анимационни сериали на Cartoon Network, включително Dexter's Laboratory ("Лабораторията на Декстър"), Johnny Bravo ("Джони Браво"), Cow and Chicken ("Крава и пиле"), Mike, Lu & Og ("Майк, Лу и Ог"), The New Woody Woodpecker Show ("Новото шоу на Уди Кълвача") и Tom and Jerry Tales ("Приказки за Том и Джери"), с които са отраснали децата на 90-те години. Той е правил разкадровката и е режисирал епизодите на голям брой популярни анимационни предавания от края на 90-те и началото на 2000. Свързва се с Cartoon Network в един от най-творчески силните периоди на телевизията.
Работата му за нея като анимационен режисьор, сценарист и художник на рисуваните герои създава образи, широко разпознаваеми сред американската публика. В портфолиото му се включват още епизоди и на The Powerpuff Girls ("Реактивните момичета") и I Am Weasel ("Аз съм невестулка").
След падането на комунизма Петков работеше в САЩ, като се връщаше у нас за творчески работилници с български студенти.
Той напуска анимационния бизнес в първите години след 2000, но преподаваше в калифорнийския Институт за изкуства "Калaртс" от 1998 г. насам, където беше професор. Университетът е един от топ 10-те най-добри висши училища в Щатите по художествени изкуства и мястото, където са учили първоначално аниматорите на Disney’s след Голямата депресия в Америка. Той водеше учебни занятия там до последно.
"Един сравнително уединен творец, но отговорен за много обичани анимационни филми, които бяха решаващи за младите хора, израстващи през 90-те години, Румен Петков остава в паметта като автор на запомнящи се и високо ценени творби от много хора по целия свят", отбелязва още канадското издание Screen Rant. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети