Протестиращи замеряха с камъни полицаи в Солун

DenNews.bg
26.06.2018
размер на текста:

 Гръцки националисти нападнаха с камъни полицията в Солун, докато тя охраняваше конференция на активисти от управляващата партия "Сириза", предаде БНР.

Форумът беше посветен на договора за новото име на Македония, сключен от премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев в Преспа. Основна тема на конференцията, организирана в панаирното градче в Солун, бяха ползите от подписването на документа. На нея присъстваха и депутати от управляващата партия.

Над хиляда души с национални знамена и плакати "Македония е Гърция" се опитаха да влезнат в залата на конференцията. Полицията не ги допусна и частите на реда бяха замервани с камъни. За да прекратят агресивните действия на протестиращите националисти, полицаите употребиха сълзотворен газ.

Напрежението се засили след като към протестиращите се присъединиха феновете на футболния отбор ПАОК.

Депутатът от "Сириза" Мутафидис се опита да разговаря с протестиращите, които го нарекоха "предател" и отказаха диалог. След като видяха, че няма да бъдат допуснати до активистите на "Сириза" и депутатите, протестиращите продължиха да хвърлят камъни срещу полицията в центъра на Солун и пред местните офиси на управляващата партия.

Настъпи хаос, централната улица на града беше затворена. Задържани са четирима демонстранти.

Предполага се, че протестната акция е организирана от неофашистката партия "Златна зора".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети