60 млн. турци избират днес своя президент

DenNews.bg
24.06.2018
размер на текста:

 Днес избирателите в Турция дават своя вот за президент на страната и за състава на 27-ия парламент.
Право на глас имат близо 60 милиона турски граждани, разкрити са над 180 000 изборни секции.

Гласуването в чужбина вече завърши. От над 3 милиона турци, пребиваващи в други страни, своя глас са дали около 1.4 милиона избиратели.

За гласовете на гражданите се борят шестмиа кандидат-президенти. За местата в парламента се борят 3 самостоятелни партии и 2 коалиции.

Тези избори са съдбовни за бъдещето на Турция, тъй като при нова победа на действащия президент Реджеп Таип Ердоган, страната вероятно окончателно ще скъса с модела на Кемал Ататюрк и усилията на поколения турци да градят общество по европейски модел.

Очаква се след изборите да влязат в сила конституционните промени, според които правомощията на президента се разширяват значително - той поема изпълнителната власт, а премиерският пост отпада. Освен това се предвижда той да назначава министрите и те да са отговорни пред него, а не пред Меджлиса. Мандатът става петгодишен, с възможност за преизбиране.

Данните на социолозите показват, че Ердоган може да не бъде избран на първи тур. Това би дало шанс на опозицията да гласува единно за опонента му на втория тур и страната да има нов държавен глава.

Вчера над милион избиратели се събраха на митинг в Истанбул, за да подкрепят Републиканската народна партия Мухарем Индже.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети