Опозицията в Турция ще проведе най-големия митинг преди предсрочните избори

DenNews.bg
23.06.2018
размер на текста:

 Най-големият опозиционен митинг се очаква да се проведе днес в Истанбул. Републиканската народна партия и нейният кандидат-президент Мухарем Индже ще закрият кампанията с мащабен митинг в Малтепе. Вчера президентът Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието свикаха 7 митинга за един ден в различни части на мегаполиса.

На президентските избори в Турция участват шестима кандидати. Според проучвания на общественото мнение, за първи път президентът Ердоган няма да успее да спечели на първи тур и може да отиде на балотаж с Мухарем Индже.

В парламентарните избори участват 8 партии в две коалиции и няколко самостоятелно участващи. Според проучванията, управляващата Партия на справедливостта и развитието може да загуби мнозинството си в Парламента, ако прокюрсдската Партия на демократическото действие премине 10-процентовата бариера. Ако президентът Ердоган бъде преизбран, в Турция ще влезе в сила нова президентска система на управление, която концентрира широки правомощия и огромна власт в неговите ръце. Системата беше гласувана на спорен реферерндум през април 2017 г.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети